ศาสตราจารย์เกียรติคุณ ดร. สายชล  เกตุษา 

SAICHOL KETSA

ประวัติและผลงาน

 

นายสายชล เกตุษา (SAICHOL KETSA)

ประวัติการศึกษา

2507  สำเร็จการศึกษามัธยมศึกษาตอนต้น โรงเรียนรัตนราษฏร์บำรุง  อ. บ้านโป่ง จ. ราชบุรี

2509 สำเร็จการศึกษามัธยมศึกษาตอนปลาย โรงเรียนสารสิทธิ์พิทยาลัย  อ. บ้านโป่ง จ. ราชบุรี

2513 สำเร็จการศึกษา วท.บ. (เกษตรศาสตร์) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2518 สำเร็จการศึกษา M.S. (Horticulture), Oklahoma State University, USA

2523 สำเร็จการศึกษา Ph.D. (Postharvest Physiology),  Michigan State University, USA

ประวัติการทำงาน

2514-2515  นักวิชาการเกษตรยูซ่อมแห่งประเทศไทย (United States Operations         

                      Mission) ประจำอยู่ที่ กก. ตชด. เขต 2 อรัญประเทศ 

2524  อาจารย์ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2526   ผู้ช่วยศาสตราจารย์ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2529    รองศาสตราจารย์ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2536    ศาสตราจารย์ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2542    ศาสตราจารย์ระดับ 11 ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

2555    ศาสตราจารย์เกียรติคุณ ประจำภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร มหาวิทยาลัเกษตรศาสตร์

2558    ราชบัณฑิต สำนักวิทยาศาสตร์ ราชบัณฑิตยสภา 

สาขาวิชาที่เชี่ยวชาญ

สรีรวิทยาและเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวของผลิตผลสดพืชสวน

 

รางวัลและเกียรติยศ

  1. นักวิจัยดีเด่นแห่งชาติ สาขาเกษตรศาสตร์และชีววิทยา พ.. 2541 สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ (สภาวิจัยแห่งชาติ)
  2. บุคคลตัวอย่างด้านวิชาการ พ.ศ. 2541 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  3. เมธีวิจัยอาวุโส สกว. พ.ศ. 2545 สาขาวิทยาศาสตร์เกษตร สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย (สกว.)
  4. นักวิจัยดีเด่น พ.ศ. 2546 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  5. รางวัลนักวิจัยที่มีผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารมาตรฐานสากล สูงสุด ปี 2546 สาขาเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  6. เมธีวิจัยอาวุโส สกว. .. 2548 สาขาวิทยาศาสตร์เกษตร สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย (สกว.)
  7. ศิษย์เก่าดีเด่นคณะเกษตร พ.ศ. 2549  คณะเกษตร มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  8. รางวัลนักวิจัยที่มีผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารมาตราฐานสากล สูงสุด ปี 2549 สาขาเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  9. ศิษย์เก่าดีเด่นภาควิชาพืชสวน พ.. 2550  ภาควิชาพืชสวน คณะเกษตร  
    มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  10. บุคลากรดีเด่นสายวิชาการ ด้านวิจัย   พ.ศ. 2550 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  11. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2550 สาขาเกษตรศาสตร์  มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  12. นักวิจัยที่มีผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารมาตรฐานสากลสูงสุด พ.. 2550 สาขาเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  13. นักวิจัยที่มีผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารมาตรฐานสากลสูงสุดในรอบ 5 ปี (พ.. 2547-2551) สาขาเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  14. ศาสตราจารย์วิจัยดีเด่น  พ.. 2552 สำนักงานคณะกรรมการการอุดมศึกษา (สกอ.) และสำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย (สกว.)
  15. นักวิทยาศาสตร์ดีเด่น  พ.ศ. 2552 มูลนิธิส่งเสริมวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีในพระบรมราชูปถัมภ์
  16. Outstanding contribution to international postharvest science, technology and supply chains of horticultural crops. Postharvest Pacifica Conference 2009. 15-19 December 2009. Napier, New Zealand
  17. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2552  มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    1. บุคลากรดีเด่นสายวิชาการ ด้านวิจัย พ.ศ. 2552 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    2. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ พ.. 2553 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    3. บุคลากรดีเด่นสายวิชาการ ด้านวิจัย พ.ศ. 2554 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    4. อาจารย์ดีเด่นแห่งชาติ สาขาวิทยาศาสตร์เทคโนโลยี พ.ศ. 2554  ที่ประชุมประธานสภาอาจารย์มหาวิทยาลัยแห่งประเทศไทย (ปอมท.)
    5. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2554  มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    6. เหรียญดุษฎีมาลา เข็มศิลปวิทยา สาขาเกษตรศาสคร์ พ.ศ. 2555
    7. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2555 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    8. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2556 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    9. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2557 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    10.  รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2558 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    11. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2559 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    12. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2560 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    13. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.. 2561 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    14. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.ศ. 2562 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    15. รางวัลผลงานวิจัยตีพิมพ์ในวารสารวิชาการระดับนานาชาติ  พ.ศ. 2563 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    16. World’s Top 2% Scientists 2021 (career-long citation impact)  by Stanford University, USA
    17. World’s Top 2% Scientists 2022 (career-long citation impact)  by Stanford University, USA
    18. World’s Top 2% Scientists 2022 (single recent year impact) by Stanford University, USA

    เครื่องราชอิสริยาภรณ์ที่ได้รับ (ชั้นสูงสุด)

    มหาปรมาภรณ์ช้างเผือก  พ.ศ. ๒๕๔๖

    จตุตถดิเรกคุณาภรณ์  พ.ศ. ๒๕๔๖

    เหรียญดุษฎีมาลา (เข็มศิลปวิทยา) พ.ศ. ๒๕๕๕

    การฝึกอบรมในต่างประเทศ

    1. Postharvest Physiology of Horticultural Crops. 1 October – 2 December 1992. Chiba University  
      and Nagoya University, Japan and sponsored by JICA (Japan International Cooperation Agency)

    2  Heat Treatment to Slow Ripening and Increase Fruit Quality 1-30 May  1995. The Volcani 
      Center, Israel and sponsored by GIARA (German-Israeli Agricultural  Research Agreement)

    การเข้าร่วมประชุมวิชาการในต่างประเทศโดยได้รับเชิญจากผู้จัดการประชุมเพื่อเสนอผลงานวิจัย

    1.IILP International Symposium and Workshop on Commercial Production of Fruits, Vegetables and Flowers. 23-26 November 1993. Universiti Pertanian Malaysia (UPM), Serdang, Malaysia

    2.Seminar on Postharvest Handling Losses of Perishable Crops in Asian Countries. 20-24 December 1993. Food & Fertilizer Technology Center for the Asian and Pacific (FFTC/ASPAC), Taipei, Taiwan

    3.International Symposium on Fruit Production in the Tropics and Subtropics. 23-24 August 1994. Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS). Kyoto, Japan

    4.Australasian Postharvest Horticulture Conference. 18-22. September 1995. Institute for Horticultural Development, Department of Agricuture Victoria. Melbourne, Australia

    5.Asia Pacific Conference on Plant Physiology (ASPACOPP II). 17-21 August 1996. Selangor, Malaysia

    6.Seminar on Post-Harvest Technology for Vegetables. 13-17 October 1996. Asian  Productivity Organization (APO), Islamabad, Pakistan

    7.The 75  th Anniversary Meeting of Japanese Society of Horticultural Science. 2-5 April 1998. Tokyo University of Agriculture and Technology Tokyo, Japan

    8.Symposium on Postharvest Horticulture: Stress Responses and Quality Control. 5 April 1998. Tokyo University of Agriculture. Tokyo, Japan

    9.BARD Workshop on Postharvest Heat Treatments: Effects on Commodity, Pathogens & Insect Pests. 22-24 March 2000. Maagan, Israel

    บทความวิชาการทั่วไปที่เขียนเป็นภาษาไทย

    2526 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2526. การพัฒนาตลาดผลไม้เพื่อการส่งออกผลกีวีจากประเทศนิวซีแลนด์. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 28(5): 9-15.

    2527 (6)

    1.สายชล เกตุษา. 2527. วิธีการเก็บรักษาผักและผลไม้สดไว้ที่บ้าน. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 28(6): 37-44.

    2.สายชล เกตุษา. 2527. การสังเคราะห์และการทำงานของเอทิลีนในพืชชั้นสูง. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 29(6): 20-29.

    3.สายชล เกตุษา. 2527. การสังเคราะห์และการทำงานของเอทิลีนในพืชชั้นสูง. วารสารวิทยาศาสตร์ 38(2): 99-104.

    4.สายชล เกตุษา. 2527. โปรโตพลาสต์ของพืช : การแยกการเลี้ยง และการใช้ประโยชน์. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 29(4): 19-29.

    5.สายชล เกตุษา. 2527. เทคนิคบางอย่างในการปลูกพืชผักสวนครัว. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 29(3): 35-45.

    6.สายชล เกตุษา. 2527. เทคนิคบางอย่างในการปลูกพืชสวนครัวในภาชนะต่างๆ. วารสารดินและปุ๋ย 6: 9-15.

    2528 (2)

    1.สายชล เกตุษา. 2528. ทำอย่างไรจะทำให้การส่งออกผักและผลไม้สดของไทยดีขึ้น. ข่าวสารเกษตรศาสตร์  30(2): 9-21.

    2.สายชล เกตุษา. 2528. ทำอย่างไรจึงจะสามารถเก็บอาหารไว้ที่บ้านให้ปลอดภัยสำหรับบริโภค. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 30(3): 41-47.

    2529 (2)

    1. สายชล เกตุษา. 2529. การสุกของผลไม้. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 31(6): 1-8.

    2.สายชล เกตุษา. 2529.การสูญเสียคุณค่าทางอาหารของผักและผลไม้สดหลังการเก็บเกี่ยว. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 30(6): 32-38.

    2530 (5)

    1.สายชล เกตุษา. 2530. การเก็บเกี่ยวและการปฏิบัติต่อผลมะม่วงหลังการเก็บเกี่ยว. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 31(6): 32-37.

    2.สายชล เกตุษา. 2530.  ข้อมูลการส่งออกที่น่าสนใจสำหรับผล ไม้ตลาดประชาคมเศรษฐกิจยุโรป. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 32(1): 1-4.

    3.สายชล เกตุษา. 2530. การยืดอายุดอกไม้ปักแจกันโดยน้ำยาเคมี. กสิกร 60(2): 149-154.

    4.สายชล เกตุษา. 2530. การยืดอายุการปักแจกันดอกไม้โดยน้ำยาเคมี. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 32(3): 44-48.

    5.สายชล เกตุษา. 2530. การยืดอายุการเก็บรักษาผลมะม่วง. สารสมาคมพืชสวน 3(1): 34-40.

    2531 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2531. การใช้น้ำยา (Preservative Solution) ในการปรับปรุงคุณภาพของดอกกล้วยไม้เพื่อการส่งออก. วารสารสมาคมพืชสวน 3(1): 7-11.

    2534 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2534. ข่าวใหม่ล่าสุดที่น่าตื่นเต้นเกี่ยวกับ ACC synthase. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว  1(4): 11.

    2535 (3)

    1.เย็นจิตต์ ปิยะแสงทอง และสายชล เกตุษา. 2535. บทบาทของ Ag+ ในการยืดอายุการปักแจกันของกล้วยไม้หวายปอมปาดัวร์. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยวพืชสวน  2(1-2): 9-10.

    2.สายชล เกตุษา. 2535. การใช้หน่วยของการวัดความแน่นเนื้อของผักและผลไม้. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 2(1-2): 2.

    3.สายชล เกตุษา. 2535. วิธีการเลือกซื้อผักสำหรับการบริโภค. ข่าวสารเกษตรศาสตร์ 37(5): 12-14.

    2536 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2536. การใช้สารเคลือบผิว-ปัญหา? ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 3(1-2): 7-8.

    2537 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2537. การประชุมพืชสวนโลกครั้งที่ 24. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 4(3): 1-5.

    2538 (5)

    1.สายชล เกตุษา. 2538. สั่งห้ามขายมะเขือเทศที่ได้จากการตัดต่อจีนในประเทศอังกฤษ. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 4(3): 5.

    2.สายชล เกตุษา. 2538. การควบคุมการสุกของผลไม้โดยวิธีทางพันธุวิศวกรรม. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 5(3-4): 7-8.

    3.สายชล เกตุษา. 2538. งานวิจัยด้านเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวผลิตผลสดพืชสวนที่ประเทศอิสราเอล.  ชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 5(1-2): 1-2.

    4.สายชล เกตุษา. 2538. การจัดการเรื่องเอทิลีนเพื่อยืดอายุการใช้งานของดอกไม้. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 5(1-2): 12-15.

    5.สายชล เกตุษา. 2538. ดอกคาร์เนชั่นพันธุ์ใหม่จากผลงานของพันธุวิศวกรรมมีอายุการปักแจกันนานโดยไม่ต้องใช้สารซิลเวอร์ไธโอซัลเฟท. ข่าวสารชมรมพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว 5(1-2): 15.

    2547 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2547. ผลกล้วยไข่สุกตกกระ. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 29: 1046-1052.

    2548 (1)

    1.สายชล  เกตุษา.  2548.  การแข็งตัวของเปลือกผลมังคุดหลังการตกกระทบ.  วารสารราชบัณฑิตสถาน  30: 632 – 639.

    2549 (2)

    1.สายชล  เกตุษา.  2549.  ความเสียหายของผักและผลไม้เนื่องจากการเก็บรักษาที่อุณหภูมิต่ำ. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 31 (2): 473 – 485.

    2.สายชล  เกตุษา.  2549. การบ่มผลไม้ให้สุก. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 31(4): 1177-1186.

    2551 (1)

    1.สายชล  เกตุษา.  2551. การถ่ายเรณูในดอกกล้วยไม้สกุลหวาย. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 33(1): 137- 147.

    2552 (1)

    1.สายชล  เกตุษา.  2552. ภาวะโลกร้อน: ผลกระทบต่อพืช. วารสารวิจัยระบบสาธารณสุข  3(2): 203-211.

    2553 (3)

    1.สมชัย บวรกิติ และ สายชล เกตุษา.  2553. การบริโภคเนื้อวัวกับภาวะโลกร้อน. วารสารวิจัยระบบสาธารณสุข  4: 2-3.

    2.สายชล  เกตุษา.  2553. การใช้สารละลายเคมีปรับปรุงคุณภาพของดอกไม้หลังการเก็บเกี่ยว. วารสาร 
        ราชบัณฑิตยสถาน 35(1): 80-91.

    3.สายชล  เกตุษา.  2553. สารเรสเวอราทรอลในผลองุ่น. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 35(4): 650-656.

    2555 (1)

    1.สายชล  เกตุษา.  2555. การใช้ 1-methylecyclopropene กับผลิตผลสดพืชสวนหลังการเก็บเกี่ยว. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 37(1): 111- 123.

    2556 (1)

    1.สายชล  เกตุษา.  2556. ภาวะโลกร้อนกับรสชาติผลไม้. วารสารโรงพยาบาลศรีสังวาลย์ 22(1-2): 127- 130.

    2557 (2)

    1.สายชล เกตุษา. 2557. การเคลือบผิวผักและผลไม้หลังการเก็บเกี่ยว. วารสารราชบัณฑิตยสถาน 39: 49-58.

    2.สายชล เกตุษา. 2557.  การเก็บรักษาผักและผลไม้สดโดยการดัดแปลงสภาพบรรยากาศ. วารสาร    

    ราชบัณฑิตยสถาน 39: 141-152.

    2558 (2)

    1.สายชล เกตุษา. ๒๕๕๘. ผักและผลไม้ตัดแต่งพร้อมบริโภค. วารสารราชบัณฑิตยสถาน. กำลังจัดพิมพ์

    2.สายชล เกตุษา. ๒๕๕๘. การประชุมวิชาการนานาชาติเรื่องกล้วยที่ประเทศเคนยา. วารสารราชบัณฑิตยสถาน. กำลังจัดพิมพ์

    การเข้าร่วมประชุมวิชาการในต่างประเทศเพื่อเสนอผลงานทางวิชาการ

    1. Symposium on Small Scale Vegetable Production and Horticultural Economics in Developing Countries. 23-26 June 1992. Bogor, Indonesia

    2.International Symposium and Workshop on Commercial Production of Fruits, Vegetables and   
        Flowers. 23-26 November 1993. Selangor, Malaysia.

    3.XXIV th International  Horticultural Congress.  21-27 August 1994. Kyoto, Japan

    4 .Symposium on Recent Advances in Postharvest Physiology and Molecular Biology. 28 August 1994. Osaka Prefecture University. Osaka, Japan

    5 .Sixth International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamental Plants. 17-22 June 1995. Oslo, Norway

    6 .Australian Postharvest Horticulture Conference. 18-22 September 1995. Melbourne, Australia.

    7 .Third International Postharvest Science Conference. 4-9 August 1996. Taupo, New Zealand

    8 .Autumn Meeting of Japanese Society of Horticultural Science. 9-11 October 1999. Ginki University. Nara, Japan

    9 .Seventh International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamental Plants. 13-18 November 1999. Florida, USA

    10. Fourth International Conference on Postharvest Science. 26-31 March 2000. Jerusalem, Israel

    11. Seventh Asia Pacific Orchid Conference (APOC 7). 14-18 March 2001. Nagoya, Japan

    12. Australian Postharvest Horticulture  Conference. 23-27 September 2001. Adelaide, Australia

    13. Seventeenth World Orchid Conference (WOC 2002). 24-April-2 May 2002. Shah Alam,   
        Malaysia

    14. Postharvest  Unlimited Conference. 11-14 June 2002. Leuven, Belgium

    15. The Gordon Research Conference on Postharvest Physiology. 4-9 August 2002. Boston, USA

    16. XXVI th International Horticultural Congress. 11-17 August 2002. Toronto, Canada

    17. The 8th International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamentals.  10-14 August  
        2003.  Doorwerth, The Netherlands 

    18. Australasian Postharvest Horticulture Conference.  1-3 October 2003.  Brisbane, Australia

    19. The 5th International Postharvest Symposium.  6-11 June 2004.  Verona, Italy

    20. Postharvest Limited Downunder.  12-14 November 2004. North Ryde, Australia

    21. Ninth International Control Atmosphere Conference. 10-15 July 2005. East Lansing, Michigan,  
        USA

    22. Fourth International Symposium on Rose Research and Cultivation. 18-22 September 2005.  
        Santa Barbara, California, USA 

    23. Australasian Postharvest Horticulture Conference, 27-30 September 2005. Rotarua, New  
      Zealand.

    24. Fourth International Workshop on Anthocyanins, 14-17 February 2006. Rotarua, New Zealand.

    25. Seventh International Symposium on the Plant Hormone Ethylene.  18-22 June 2006.  Pisa, Italy

    26. The Gordon Research Conference on Postharvest Physiology. 9-14 July 2006. Connecticut
      College, New London, CT, USA

    27. Australasian Postharvest Horticulture  Conference. 9-12 September 2007. Terrigal, Australia

    28. Banana and plantain in Africa: Harnessing international partnerships to increase research   
      impact. 5-9 October 2008. Mombasa, Kenya.

    29. Sixth International Postharvest Symposium. 8-12 April 2009. Antalya, Turkey

    30. Fifth International Workshop on Anthocyanains. 15-18 September 2009. Nagoya, Japan.

    31. Postharvest Pacifica 2009. 15-19 November 2009. Napier, New Zealand.

    32. Ninth International Mango Symposium. 8-12 April 2010. Hainan, China.

    33. Gordon Research Conference on Postharvest Physiology.  27 June – 2 July 2010. Tilton, New
      Hamshire, USA.

    34. Fourth Postharvest Unlimited. 23-26 May 2011.  Leavenworth, Washington, USA.

    35. Fourth International Orchid Conservation Congress. 29 May – 6 June 2011. Hluboka, Czech  
      Republic.

    36. Sixth International Workshop on Anthocyanains. 10-14 September 2011. North Carolina, USA.

    งานเรียบเรียง คู่มือและตำราเขียนเป็นภาษาไทย

    2528 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2528. สรีรวิทยาและเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้. โรงพิมพ์ศูนย์ส่งเสริมและ ฝึกอบรมการเกษตรแห่งชาติ. มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน, นครปฐม. 364 น. (ISBN 974-551-937-5)

    2531 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2531. เทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวของดอกไม้. บริษัทสารมวลชน จำกัด, กรุงเทพมหานคร 291 น. (ISBN 974-7437-67-8)

    2532 (1)

    1.สายชล เกตุษา. 2532. การเก็บเกี่ยวและวิทยาการหลังการเก็บเกี่ยว, น. 204-213. ใน ไพบูลย์ ไพรีพ่ายฤทธิ์ (บก). การทำสวนมะม่วง. โรงพิมพ์ศูนย์ส่งเสริมและฝึกอบรมการเกษตรแห่งชาติ. มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วิทยาเขตกำแพงแสน, นครปฐม. (ISBN 974-552-905-2)

    2535 (1)

    สายชล เกตุษา. 2535 การปฏิบัติต่อดอกกล้วยไม้หลังการตัด, น. 49-65 ใน คู่มือการผลิตกล้วยไม้เพื่อการส่งออก. กรมส่งเสริมการเกษตร กระทรวงเกษตรและสหกรณ์ กทม.

    2538 (1)

    1.สายชล เกตุษา และอรวินท์ เลาหรัชตนันท์. 2538. การผลิตและการใช้ประโยชน์จากพืชผัก, น. 89-157. ใน การผลิตและการใช้อาหาร (หน่วยที่ 1-7) (ฉบับปรับปรุงครั้งที่ 1). โรงพิมพ์มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช นนทบุรี. (ISBN 974-614-153-8)

    2539 (2)

    1.สายชล เกตุษา. 2539. เทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยว, น. 157-414.ใน วิทยาศาสตร์การผลิตพืช (หน่วยที่ 8-15). โรงพิมพ์มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช นนทบุรี. (ISBN 974-914-525-8)

    2.สายชล เกตุษา. 2539. การจัดการผลผลิตพืชสวนประดับหลังการเก็บเกี่ยว, น. 123-199. ใน การผลิตและการจัดการพืชสวนประดับ (หน่วยที่ 8-15). โรงพิมพ์มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช นนทบุรี. (ISBN 974-614-851-6)

    2540 (1)

    1.สายชล เกตุษา และวิชัย หฤทัยธนาสันติ์. 2540. วิทยาการหลังการเก็บเกี่ยว การบรรจุหีบห่อ และการแปรรูปผลไม้และผัก, น. 241-321. ใน เอกสารการสอนชุดวิชาการจัดการผลิตไม้ผลและผัก (หน่วยที่ 8-15). โรงพิมพ์มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช นนทบุรี. (ISBN 974-642-006-2)

    งานเรียบเรียง คู่มือและตำราเขียนเป็นภาษาไทย

    1984  (พ.ศ.2527) (1)

    1.Pantastico, Er. B., P.F. Lam, S. Ketsa, Yuniarti and M. Kosittrakul. 1984.  Postharvest physiology and storage of mango, pp. 39-52.  In: D.B. Mendoza, Jr. and R.B.H. Wills (eds.). Mango : Fruit Development, Postharvest Physiology and Marketing in ASEAN.  ASEAN Food Handling Bureau, Kuala Lumpur. ( ISBN 967-9932-04-4)

    2.Quintana, E.G., P. Nanthachai, H. Hiranpradit, D.B. Mendoza, Jr and S. Ketsa. 1984.  Changes in mango   during growth and maturity: Growth and Development of Mango, pp. 21-27.  In: D.B. Mendoza, Jr. and R.B.H. Wills (eds.). Mango : Fruit Development, Postharvest Physiology and Marketing in ASEAN.  ASEAN Food Handling Bureau, Kuala Lumpur. ( ISBN 967-9932-04-4)

    1991 (พ.ศ.2534) (2)

    1.Choo, W.K. and S. Ketsa. 1991.  Dimocarpus longan Lour., pp. 146-151  In: E.W.M.Verheij and R.E. Coronel (eds.).  Plant Resources of South-East Asia.  No. 2. Edible Fruits and Nuts. Pudoc-DLO, Wageningen. (ISBN 90-220-0986-6)

    2.Ketsa, S. and E.W.M. Verheij. 1991.  Vitis vinifera L., pp. 304-310.  In: E.W.M. Verheij and R.E. Coronel (eds.).  Plant Resources of South-East Asia. No. 2. Edible Fruits and Nuts.  Pudoc-DLO, Wageningen. (ISBN 90-220-0986-6) 

    1994  (พ.ศ.2537) (1)

    1.Quintana, E.G., P. Nanthachai, H. Hiranpradit, D.B. Mendoza, Jr. and S. Ketsa. 1994. Growth and development of mango, pp. 21-27. In: D.B. Mendoza, Jr. and R.B.H. Wills (eds.).  Mango : Fruit Development, Postharvest Physiolgoy and Marketing in ASEAN.  ASEAN Food Handling Bureau, Kuala Lumpur.  (ISBN 967-9932-04-4)

    1997 (พ.ศ.2540) (1)

    1.Ketsa, S. 1997.  Durian, pp. 323-334.  In: S. Mitra (ed.).  Postharvest Physiology and Storage of Tropical and Subtropical Fruits. CAB International, Oxon. (ISBN 0-85199-210-2)

    2000 (พ.ศ.2543) (1)

    1.Subhadrabhandhu, S. and S. Ketsa. 2000. Durian : King of Tropical Fruit. CAB International, Wellington, Oxon. 248 p. (ISBN 0 85199 496 2)

    2004 (พ.ศ.2547) (1)

    1.Paull, R.E.and S.Ketsa (S.Ketsa and R.E.Paull). 2004. Coconut, durian, longan, mangosteen and rambutan. 
      In: K.C. Gross, C.Y.Wang and M. Saltveit (eds.). The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and
      Florist and Nursery Stocks. United States Department of Agriculture (USDA), Agriculture Handbook No.
      66 (third edition). http: // www.ba.ars.usda.gov/hb66/contents.html.

    2005 (พ.ศ.2548) (1)

    1.Holcroft, D. M., H. Lin and S. Ketsa. 2005. Harvesting and storage, pp. 273-295. In: C.M. Mamzel and  
        G.K. Waite (eds.). Litchi and longan: Botany, Production and Uses. CAB International, Wallingford, Oxon.     
        248 p. (ISBN 0 85199 696 5)

    2008 (พ.ศ.2551) (2)

    1.Ketsa, S. and R.E. Paull. 2008. Durio zibethinus, durain , pp.176- 182.   In: J. Janick and R.E. Paull (eds.).    
        The Encyclopedia of Fruit and  Nuts. CABI, Wallington (ISBN: 978 0 85199 638 7)

    2.Ketsa, S. and R.E. Paull. 2008. Lansium domesticum, langsat, longkong, duku,  pp.468-472.   In: J. Janick             

        and R.E. Paull (eds.). The Encyclopedia of Fruit and Nuts. CABI, Wallington (ISBN: 978 0 85199 638 7)

    2009 (พ.ศ.2552) (1)

    1.Ketsa, S. and W.G. van Doorn. 2009. Postharvest physiology of Dendrobium flowers, pp. 197-228. In: N.  Benkeblia (ed.). Postharvest Technologies for Horticultural Crops. Vol 2. Researh  Signpost, India (ISBN: 978 81 308 0356 2)

    2011 (พ.ศ.2554) (1)

    1.Ketsa, S. and  R. E. Paull. 2011. Mangosteen (Garcinia mangostana L.), pp. 1-30.  In: E.M.Yahia (ed.).  
        Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruit. Vol 4.  Woodhead  Publishing  
        Limited, Cambridge. (ISBN: 978 0 85709 090 4)

     

    บทความวิจัย peer reviewed journal

    ค.ศ. 1983 (3 รายการ)
    1. Kasantikul, D., S. Ketsa and S. Kosiyachinda. 1983.  Harvesting indices of mango (Mangifera indica L. cv. Nam Dorkmai).  Kasetsart J.(Nat. Sci.) 21: 349-254. (English Abstract)
    2. Ketsa, S. K. Manapee, P. Tongumpai and K. Piluek. 1983.  Effect of time and number of SADH application on head formation of Chinese cabbage grown during summer season.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 17(2): 1-8 (English Abstract)

    3. Kosiyachinda, S. and S. Ketsa. 1983.  Effect of temperature and modified atmosphere on quality and storage life of Brussels sprouts. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 17(2): 9-13.

    ค.ศ. 1984 (7 รายการ)

    1. Kosiyachinda, S. and S. Ketsa. 1984.  Shipment of head lettuce from production site to the Thai Airways International Co., Ltd., Bangkok. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 18: 33-36.
    2. Kosiyachinda, S., M. Kosittrakul, S. Ketsa, V. Vangnai, P. Tongumpai and K. Vanichkul. 1984.  Harvesting indices of strawberries in Thailand. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 18: 92-98.
    3. Phuchai, S., S. Ketsa and S. Kosiyachinda. 1984.  Effects of temperatures and packaging materials on quality and storage life of Chinese kale (Brassica oleracea var. acephala, D.C.). Kasetsart J. (Nat. Sci.) 18(1): 1-6. (English Abstract)
    4. Phuchai, S., S. Ketsa, and S. Kosiyachinda. 1984.  Effects of temperatures and carbon   dioxide on vitamin  C loss in harvested broccoli (Brassica oleracea L. Italian group).Food (Thailand). 15: 111-118. (English Abstract)
    5. Sethajiravirote, S. and S. Ketsa. 1984.  Effect of water from different sources, sodium benzoate and sucrose on quality and vase life of ‘Christian Dior’ cut roses.  ASST Newsletter 17(5): 361-370. (English Abstract)
    6. Siriwachirapap, W., P. Tongumpai and S. Ketsa. 1984.  Harvesting indices of Cardinal grape. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 19: 167-172. (English Abstract)
    7. Wongveerakhan, A. and S. Ketsa. 1984.  Effect of stem intact on sugar content of harvested Thai Supersweet Composite #1 DMR sweet corn. Kasetsart J. (Nat. Sci.). 19: 1-7.  (English Abstract)

    ค.ศ. 1985 (8 รายการ)

    1. Ketsa, S. 1985.  The role of epidermis in wound ethylene production by fruit pericarp tissue of rin mutant tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Kasetsart J. (Nat. Sci.) 19: 59-64.
    2. Ketsa, S. 1985.  Effect of carbon dioxide on vase life of Dendrobium Pompadour cut flowers.Kasetsart J. (Nat. Sci.) 20: 1-6. (English Abstract)
    3. Ketsa, S. and R. Sribunma. 1985.  Pulsing effect of sucrose and sodium benzoate on senescence of ‘Christian Dior’ cut roses. Kasetsart J.  (Nat. Sci.) 19: 261-264.
    4. Kosiyachinda, S., M. Kosittrakul, P. Tongumapi, S. Ketsa and V. Vangnai. 1985.  Location effect on strawberry quality. Kasetsart J. (Nat. Sci.). 19: 65-70.
    5. Phuchai, S., S. Ketsa and S. Kosiyachinda. 1985.  Effects of CO2 and temperature on postharvest quality changes of broccoli.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 19: 145-150.
    6. Uthaiburt, C. and S. Ketsa. 1985.  Effect of stem intact on postharvest qualities of VF  134-1-2 tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.). Thai J. Agric. Sci. 18: 193-199.
    7. Uthaiburt, J., S. Ketsa, S. Drabyasara and S. Kosiyachinda. 1985.  Size and fiber content of asparagus (Asparagus officinalis L.).  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 20: 113-116. (English Abstract)

    8. Uthaiburt, J., S. Ketsa, S. Kosiyachinda and S. Drabyasara. 1985.  Effect of temperature and CO2 on postharvest changes of fiber content and storage life of asparagus (Asparagus officinalis L.).  Kasetsart J. (Nat. Sci.). 20: 249-255.  (English Abstract)

    ค.ศ. 1986 (8 รายการ)

    1. Jaipet, A., S. Ketsa, V. Vangnai and C. Babprasert 1986.  Comparative study on fruit quality of mature-green eating mangoes. Kasetsart  J. (Nat. Sci.) 21: 249-254. (English Abstract)
    2. Ketsa, S.  1986.  Effect of rhizobitoxine, cycloleucine and cycloheximide on wound ethylene production by fruit pericarp tissue of rin mutant tomato. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 20: 103-107.
    3. Ketsa, S. 1986.  Postharvest handling techniques of cut orchids by exporters. Kasetsart J. (Soc. Sci.).8: 118-122. (English Abstract)
    4. Ketsa, S. 1986.  Postharvest handling of orchid flowers by growers. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 21: 151-156. (English Abstract)
    5. Ketsa, S. and R.C. Herner. 1986.  Effect of temperature on ACC-stimulated wound ethylene production by rin matant tomato disks. Thai J. Agric. Sci. 19: 15-21.
    6. Ketsa, S. and P. Khajornklum. 1986.  Pulsing effect of silver nitrate and sucrose on postharvest behavior of ‘Christian Dior’ cut roses. Thai J. Agric. Sci. 19: 75-81.
    7. Ketsa, S. and D. Sahavancharin. 1986.  Business management of retail and wholesale florist shops in Bangkok. Kasetsart J. (Soc. Sci.) 8: 111-117. (English Abstract)

    8. Ketsa, S. and K. Teeracharoenpunya. 1986.  Effect of aspirin and sucrose on vase life of Dendrobium Pompadour cut orchid flowers. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 21: 11-17. (English Abstract)

    ค.ศ. 1987 (8 รายการ)

    1. Ketsa, S. and A. Boonrote. 1987.  Comparison of holding solutions in prolonging vase life of Dendrobium ‘Youppadeewan’.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 21: 347-354. (English Abstract)
    2. Ketsa, S. and R.C. Herner. 1987.  Effect of carbon dioxide on wound ethylene production by fruit pericarp tissue of rin mutant tomato.  Thai J. Agric. Sci. 20: 57-64.
    3. Ketsa, S. and P. Tongumpai. 1987.  Opening bud-cut standard carnations following truck shipment form highlands to Bangkok.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 21: 301-305.
    4. Ketsa, S., P. Tongumpai and J. Siripanich. 1987.  Effct of silver thiosulfate pretreatment on vase life of cut carnation flowers. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 21: 207-213.
    5. Ketsa, S. and J. Uthaiburt. 1987.  Chemical composition of white and green spears of asparagus (Asparagus officinalis L.).  ASEAN Food J.  3: 77-78.
    6. Ketsa, S. and A. Wongveerakhan. 1987.  Ascorbic acid content at maturity stages in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.)  cultivars. Thai J. Agric. Sci. 20: 257-261.
    7. Pota, S., S. Ketsa and M. L. C. Thongtham. 1987.  Effect of packing materials and temperatures on quality and storage life of pomegranate fruits (Prunica granatum L.). Kasetsart J. (Nat. Sci.).  21: 328-333. (English Abstract)
    8. Tongumpai, P. and S. Ketsa. 1987.  Effect of packing methods and shipping containers on  peach (Prunus persica cv. ‘Flordasun’). ASEAN Food J. 3: 39-40.

    ค.ศ. 1988 (9 รายการ)

    1. Hadiseve, P., P. Tongumpai and S. Ketsa. 1988. Effect of daminozide on heading performance on heat tolerant and heat sensitive Chinese cabbage cultivars. Thai J. Agric. Sci. 21: 109-115.
    2. Ketsa, S. 1988.  Effects of fruit size on juice content and chemical composition of tangerine. J. Hort, Sci. 63: 171-174.
    3. Ketsa, S. 1988.  Effects of seed number on fruit characteristics of tangerine. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 22: 225-227.
    4. Ketsa, S. 1988.   Fruit quality of ‘Khiew Waan’ tangerines from different growing locations. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 22: 279-283. (English Abstract)
    5. Ketsa, S. 1988.  Postharvest losses of bell peppers shipped in different types of containers from Chiangmai to Bangkok by truck. Kasetsart J. (Soc. Sci.) 9: 133-137. (English Abstract)
    6. Ketsa, S. and U. Banruengsri. 1988.  Effect of aspirin and sucrose on vase life of cut roses. Kasetsart J. (Nat. Sci.). 22: 94-102. (English Abstract)
    7. Ketsa, S. and P. Tongumpai. 1988. Effect of shipping containers on physical damage of head lettuce shipped from production site to terminal market. Thai J. Agric. Sci. 21: 157-166. 
    8. Ketsa, S. and K. Treetaruyanondha. 1988.  Effect of  8-hydroxyquinoline sulfate and  sucrose on vase life and postharvest changes of ‘Christian Dior’ cut roses. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 22: 165-170. (English Abstract)

    9. Phavaphutanon, L. and S. Ketsa. 1988.  Effect of physiological responses to water quality on vase life of ‘Christian Dior’ cut roses.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 22: 269-278.  (English Abstract)

    ค.ศ. 1989 (10 รายการ)

    1. Ketsa, S. 1989. Fruit quality of tangerinee (Citrus reticulata Blanco cv. Khiew Waan) with thin and thick peel.  ASEAN Food J. 4: 121-122.
    2. Ketsa, S. 1989.  Vase-life characteristics of inflorescences of Dendrobium ‘Pompadour’. J. Hort. Sci. 64: 611-615.
    3. Ketsa, S. 1989.  Effect of pulsing solutions on vase life of cut chrysanthemums. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 23: 1-7. (English Abstract)
    4. Ketsa, S. 1989.  Effect of silver nitrate and sucrose as holding solution on vase life of sprenger fern leaves.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 23: 321. (English Abstract)
    5. Ketsa, S. 1989.  Prepackaging of head lettuce at production site. Thai J. Agric. Sci. 22: 323-328.
    6. Ketsa, S. and S. Dadaung. 1989.  Dry storage of cut roses. I. Effects of low temperature and packing method on their quality, storage life and vase life. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 23: 8-17.  (English Abstract)
    7. Ketsa, S. and R.C. Herner. 1989.  A negative feedback of wound ethylene production by fruit pericarp tissue of rin mutant tomato. Thai J. Agric. Sci. 22: 223-232.
    8. Ketsa, S. and S. Poopattarangk. 1989.  Growth, development, biochemical changes and maturity indices of large edible-podded peas (Pisum sativum var. Macrocarpon). Kasetsart J. (Nat. Sci.) 23: 119-130. (English Abstract)
    9. Ketsa, S., P. Tongumpai and C. Uthaiburt. 1989.  Effect of daminozide on off-season growth and heading of leaf mustards.  Trop. Agric. (Trinidad) 66: 187-188.

    10. Phavaphutanon, L. and S. Ketsa. 1989.  Effects of pH adjustment of holding water on vase-life and postharvest changes of ‘Christian Dior’ cut roses. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 23: 111-118.  (English Abstarct)

    ค.ศ. 1990 (7 รายการ)

    1. Ketsa, S. 1990.  Effect of fruit size on weight loss and shelf life of tangerines. J. Hort. Sci. 65: 485-488.
    2. Ketsa, S. 1990. Weight loss of tangerines as affected by peel thickness. Trop. Sci. 30: 73-76.
    3. Ketsa, S. and A. Boonrote. 1990.  Holding solutions for maximizing bud opening and vase-life of Dendrobium ‘Youppadeewan’ flowers. J. Hort. Sci. 65: 41-47.
    4. Ketsa, S. and S. Dadaung. 1990.  Dry storage of cut roses.  II. Effect of water pretreatment on vase life.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 24: 1-7. (English Abstract)
    5. Ketsa, S. and L. Phavaphutanon. 1990.  Effect of peduncle size and fiber content on bent neck of five rose cultivars. Thai J. Agric. Sci. 23: 97-99.
    6. Ketsa, S. and K. Teeracharoenpunya. 1990.  Bud opening and vase life of Dendrobium flowers treated with sucrose, 8-hydroxyquinoline sulfate and silver nitrate. Thai J. Agric. Sci. 23: 55-63.

    7. Phavaphutanon, L. and S. Ketsa,  1990.  Effect of water quality on efficiency of holding solutions for cut roses.  Kasetsart J. (Nat. Sci.) 24: 392-407.  (English Abstract)

    ค.ศ. 1991 (4 รายการ)

    1. Ketsa, S. and S. Jaijam. 1991.  Effect of maleic hydrazide on the vase life of cut rose. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 25: 94-99. (English Abstract)
    2. Ketsa, S. and T. Nobuchi. 1991.  Histochemical study of vascular blockage in flower stems of orchid in relation to vase life.  Kasetsart J. (Nat. Sci. Suppl.) 25:111-118.
    3. Ketsa, S. and S. Poopattarangk. 1991.  Growth, physico-chemical changes and harvest indices of small edible-podded peas (Pisum sativum L. var. Macrocarpon). Trop. Agric. (Trinidad): 68: 274-276.

    4. Ketsa, S., S. Rattanamalee and C. Babprasert. 1991.  Growth, development, biochemical changes and harvesting index of mango (Mangifera indica L.) cv. Tongdum. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 25: 391-399. (English Abstract)

    ค.ศ. 1992 (3 รายการ)

    1. Ketsa, S. 1992.  Effect of dry and wet packing on quality of cut orchid flowers of Dendrobium. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 26: 333-341. (English Abstract)

    2 Ketsa, S. and M. Koolpluksee. 1992.  Some physical and biochemical characteristics of damaged pericarp of mangosteen fruit after impact.  Postharvest Biol. Technol. 2: 209-215.

    1. Ketsa, S. and S. Pota. 1992.  Ripening quality and physico-chemical changes of ‘Nam Dok Mai’ mango fruits harvested at different stages of maturity. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 26: 12-19.  (English Abstract)

     

    ค.ศ. 1993 (2 รายการ)

    1. Ketsa, S., F. Thampitakorn and C. Piluek. 1993.  Effects of silver nitrate and silver thiosulfate on vase-life of cut roes. Kasetsart J. (Nat. Sci.)  27: 91-97.

    2. Koolpluksee, M., S. Ketsa and S. Subhadrabandhu.  1993.  Effect of modified atmospheres on quality and chilling injury of ‘Nam Dok Mai’ mango fruits. Kasetsart J. (Nat.Sci.) 27: 115-124. (English Abstract)

    ค.ศ. 1994 (2 รายการ)

    1. Ketsa, S. and O. Klaewkasetkorn. 1994.  Effect plastic film lining in corrugated boxes and  low temperatures on storage life and quality of rambutans cv. Rongrein. Kasetsart  J. (Nat. Sci.) 28: 149-160. (English Abstract)
    2.  Ketsa, S. and S. Pangkool. 1994.  The effect of humidity on ripening of durians. Postharvest Biol. Technol. 4: 159-165.

    ค.ศ. 1995 (4 รายการ)

    1. Ketsa, S. O. Klaewkasetkorn and M. Kosittrakul. 1995.  Seasonal changes in quality of rambutans in retail markets in Thailand. Trop. Sci. 35: 240-244.
    2. Ketsa, S., Y. Piyasaengthong and S. Prathuangwong. 1995.  Mode of action of AgNO3 for maximizing vase life of Dendrobium Pompadour flowers. Postharvest Biol. Technol. 5: 109-117.
    3. Ketsa, S. and S. Pangkool. 1995.  Ripening behaviour of durians (Durio zibethinus Murray) at different temperatures. Trop. Agric.  (Trinidad) 72: 141-145.

    4. Ketsa, S. and S. Pangkool. 1995.  The effect of temperature and humidity on the ripening of durian fruits. J. Hort. Sci. 70: 827-831.

    ค.ศ. 1996 (1 รายการ)

    1.  Ketsa, S. and K. Luangsuwalai. 1996.  The relationship between 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid content in pollinia, ethylene production and senescence of pollinated Dendrobium orchid flowers.  Postharvest Biol. Technol. 8: 57-64.

    ค.ศ. 1997 (2 รายการ)

    1. Tongumpai, P.,  S. Subhadrabandhu, N. Suppakitjarak and S. Ketsa. 1997. Study of paclobutrazol on mango (Mangifera indica) cv. Khiew Sawoey. I. Effect on gibberellin-like substances in terminal shoot and flowering. Thai J. Agric. Sci. 30: 147-158.

    2. Tongumpai, P., S. Subhadrabandhu,. S. Ketsa. and N. Suppakitjarak. 1997. Study of paclobutrazol on mango (Mangifera indica L.) cv. Khiew Sawoey. II. Effect on total nonstructural carbohydrates, reducing sugars and total nitrogen contents in terminal shoots. Thai J. Agric. Sci. 30: 269-282.

    ค.ศ. 1998 (5 รายการ)

    1. Ketsa, S. and S. Atantee 1998.  Phenolics, lignin, peroxidase activity and the increased firmness of damaged pericarp of mangosteen fruit after impact.  Postharvest Biol. Technol. 14: 117-124.
    2. Ketsa, S., S. Chidtragool, J. D. Klein and S. Lurie. 1998.  Ethylene synthesis in mango fruit following heat treatment. Postharvest Biol. Technol. 15: 65-72.
    3. Ketsa, S., S. Chidtragool, J.D. Klein and S. Lurie. 1998.  Effect of heat treatment on changes in softening, pectic substances and activities of polygalacturonase, pectinesterase and β-galactosidase. J. Plant Physiol. 153: 457-461.
    4. Ketsa, S. and T. Daengkanit. 1998.  Physiological changes during postharvest ripening of durian fruit (Durian zibethinus Murray).  J. Hort. Sci. Biotech. 73: 575-577.

    5. Ketsa, S. and R.C. Herner. 1998.  Effect of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) application time on wound-induced ethylene production from rin tomato disks. Kasetsart J. (Nat. Sci.)22: 157-159.

    ค.ศ. 1999 (5 รายการ)

    1. Ketsa, S., S. Chidtragool, J.D.Klein and S.Lurie. 1999.  Firmness, pectin components and cell wall hydrolases of mango fruit following low-temperature stress. J. Hort. Sci. & Biotech. 74: 685-689.
    2. Ketsa, S. and T. Daengkanit. 1999. Firmness and activities of polygalacturonase, pectinesterase, β-galactosidase and cellulase in ripening durian harvested at different  stages of maturity. Scientia Hortic. 80: 181-188.
    3. Ketsa, S. and T. Daengkanit. 1999. Softening of durian cultivars. J. Plant Physiol.154: 408-411.
    4. Ketsa, S., W. Phakawatmongkol and S. Subhadrabhandhu. 1999.  Peel enzymatic and colour changes in ripening mango fruit. J. Plant Physiol. 154: 363-366.

    5. Ketsa, S. and A. Rugkong.1999. Senescence of Dendrobium ‘Pompadour’ flowers following pollination. J. Hort. Sci. Biotech. 74: 608-613.

    ค.ศ. 2000 (5 รายการ)

    1. Ketsa, S. 2000. Development and control of senescent spotting in banana. Food Preserv. Sci. 26: 173-178.
    2. Ketsa, S., S. Chidtragool, and S. Lurie. 2000.  Effect of prestorage heat treatment on poststorage quality of mango fruits. HortSci. 35: 247-249.
    3. Ketsa, S. and A. Rugkong. 2000. Ethylene production, senescence and ethylene sensilivity of Dendrobium ‘Pompadour’ flowers following pollination. J. Hort. Sci. Biotech. 75: 149-153.
    4. Ketsa, S. and A. Rugkong. 2000. The role of ethylene in inhancing the initial ovary growth of Dendrobium ‘Pompadour’ following pollination. J. Hort. Sci. Biotech. 75: 451-454.
    5. Ketsa, S., C. Wongs-agee and J.D. Klein.  2000. Storage life and quality of ‘Kluai Khai’ banana fruit affected by modified atmosphere using bluk packaging. Thai J. Agric. Sci. 33: 37-44.

    ค.ศ. 2001 (2 รายการ)

    1. Ketsa, S., K. Bunya-atichart and W.G.van Doorn 2001. Ethylene production and post-pollination development in Dendrobium flowers treated with foreign pollen. Austral. J. Plant Physiol. 25: 409-415.

    2. Ketsa, S., A. Uthairatanakij and A. Prayurawong. 2001. Senescence of diploid and tetraploid cut inflorescences of Dendrobium ‘Caesar’. Scientia Hortic. 91: 133-141.

    ค.ศ. 2002 (3 รายการ)

    1. Bunsiri, A., S. Ketsa and R. E. Paull. 2002. Phenolic metabolism and lignin synthesis in damaged pericarp of mangosteen fruit after impact. Postharvest Biol. Technol. 29: 93-100.
    2. Imsabai, Wl., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2002. Effect of temperature on softening and the activities of polygalacturonase and pectinesterase in durian fruit. Postharvest Biol. Technol. 26: 347-351.

    3. Jiang, Y., Z.Zhang, D. C. Joyce and S. Ketsa. 2002. Postharvest biology and handling of longan fruit (Dimocarpus longan Lour.). Postharvest Biol. Technol. 26: 241-252.

    ค.ศ. 2003 (5 รายการ)

    1. Bunsiri, A., R.E. Paull and S. Ketsa.  2003.  Lignin accumulation in relation to increased firmness of damaged pericarp of mangosteen fruit after impact.  Thai Journal of Agricultural Science 37(4): 373-381.
    2. Choehom, R., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2003. Chilling injury in mangosteen fruit. J. Hort.Sci.Biotechnol. 78: 559-562.
    3. Ketsa, S. 2003. Cell wall degrading enzymes and softening of ripening banana. Thai J. Agirc. Sci. 36: 233-242.
    4.     Rattanawisalanon, C., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2003. Effect of aminooxyacetic acid and sugar on the vase life of Dendrobium flowers. Postharvest Biol. Technol. 29: 93-100.

    5. Nguyen, T, B.T., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2003. Relationship between browning and activities of polyphenoloxidase and phenylalanine ammonia lyase in banana peel during low temperature storage. Postharvest Biology and Technology 30: 187-193.

    ค.ศ. 2004 (4 รายการ)

    1.     Bunya-Atichart, S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2004. Postharvest physiology of Curcuma alismatisfolia flowers. Postharvest Biol. Technol.34: 219-226.
    2. Choehom, R., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2004. Senescent spotting of banana peel is inhibited by modified atmosphere pechaging. Postharvest Biology and Technology 31: 167-175.
    3. Nguyen, T. B. T., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2004.  Effect of modified atmosphere packaging on chilling-induced peel browning in banana.  Postharvest Biology and Technology 31(3): 313-317.

    4.        Phakawatmongkol, W., S. Ketsa and W. G. van Doorn.  2004.  Variation in chilling injury among  
      mango cultivars.  Postharvest Biology and Technology 32(1): 115-118.

    ค.ศ. 2005 (1 รายการ)

    1. Uthaichay, N., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2005.  Effect of Gas Composition and Relative Humidity on Senescent Spotting in Banana (Musa acuminata AA Group) Fruit cv. Sucrier. Thai Journal of Agricultural Science 38(3-4): 123-127.

    ค.ศ. 2006 (6 รายการ)

    1. Imsabai, W., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2006. Physiological and biochemical changes during banana ripening and finger drop. Postharvest Biology and Technology 39: 211-216. 
    2. Trakulnaleumsai, C., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2006. Effect of low temperature on peel spotting of banana. Postharvest Biology and Technology 39: 285-290.
    3. Bunya-atichart, K., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2006.  High floral bud abscission and lack of open flower abscission in Dendrobium cv. Missteen: rapid reduction of ethylene sensitivity in the abscission zone.  Functional Plant Biology 33: 539-546.
    4.   Ketsa S.  2006.  Different responses to exogenous glucose and sucrose in extending vase life of cut 
        orchids: a possible role of soluble invertase. Thai Journal of Agricultural Science 39(3-4): 137-142.
    5.     Ketsa, S., A. Wisutiamonkul and W.G. van Doorn. 2006. Auxin is required for pollination-induced ovary growth in Dendrobium orchids. Functional Plant Biology 33: 887-892.

    6.       Noichinda, S., K. Bodhipadma, W. Saosumran, A. Rodses and S. Ketsa.  2006.  Low light prevents peel
              yellowing in stored cucumber fruit. Thai Journal of Agricultural Science 39(1-2): 89-92.

    ค.ศ. 2007 (9 รายการ)

      1. Boonsiri, K., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2007. Seed browing of hot pepper during low temperature storage. Postharvest Biology and Technology 45: 358-365.
      2.   Imsabai W. and S. Ketsa 2007. The structure and biochemical changes during finger drop in ripening  
                  bananas. Thai Journal of Agricultural Science 40(3-4): 127-132. 
      3.     Maneenuam, T., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2007. High oxygen levels promote peel spotting in 
                  banana fruit. Postharvest Biology and Technology 43: 128-132.
      4.       Noichinda, S., K. Bodhipadma, S. Singhkhornart and S. Ketsa. 2007 Change in pectic substances and cell wall hydrolase enzymes of mangosteen (Garcinia mangostana) fruit. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 35: 220-233.
      5. Noichinda, S., K. Bodhipadma, C. Mahamontri, T. Narongruk and S. Ketsa.  2007.  Light during storage prevents loss of ascorbic acid and increases glucose and fructose levels in Chinese kale. Postharvest Biology and Technology 44: 312-315.
      6. Promyou, S., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2007.   Effect of surface coating on ripening and early peel spotting in ‘Sucrier’ banana (Musa acuminata). New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 35: 259-265.
      7.   Rungruchkanont, K., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2007. Endogenous auxin regulates the sensitivity of Dendrobium (cv. Miss Teen) flower pedicel abscission to ethylene. Functional Plant Biology 34: 885-894.
      8.   Saengpook, C., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2007. Effects of relative humidity on banana fruit drop.   Postharvest Biology and Technology 45: 151-154.

    ค.ศ. 2008 (5 รายการ)

    1. Dangcham S., J. Bowen, I.B. Ferguson and S. Ketsa. 2008. Effect of temperature and low oxygen on pericarp hardening of mangosteen fruit stored at low temperature.  Postharvest Biology and Technology 50: 37-44.
    2. Luangsuwalai, K., S. Ketsa, A. Wisutiamonkul and W.G. van Doorn. 2008. Lack of visible post-pollination effects in pollen grains of two Dendrobium cultivars: relationship with pollinia ACC, pollen germination, and pollen tube growth. Functional Plant Biology 35: 152-158.
    3. Promyou, S., S. Ketsa and W.G. van Doorn.  2008.  Hot water treatments delay cold-induced banana peel blackening. Postharvest Biology and Technology 48: 132-138.
    1.     Kunyamee, S., S. Ketsa, W. Imsabai  and W. G. van Doorn. 2008.  The transcript abundance  of an                             expansin gene in ripe sapodilla (Manilkara zapota) fruit is negatively regulated by ethylene.  Functional Plant Biology 35: 1205–1211.
    2.       Lerslerwong, L. and S. Ketsa. 2008. Autocatalytic ethylene production by Dendrobium flowers   during senescence induced by exogenous ethylene. Thai Journal of Agricultural Science 41(3-4): 91-99.

     

     

    ค.ศ. 2009 (5 รายการ)

    1.     Wongsheree T., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2009.  The relationship between chilling injury and membrane damage in lemon basil (Ocimum× citriodourum) leaves. Postharvest Biology and Technology: 51: 91-96.
    2.       Lerslerwong, L., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2009. Protein degradation and peptidase activity  

               during petal senescence in   Dendrobium cv. Khao Sanan. Posthavest Biol. Technol. 52: 84-90.

    1.       Palapol, Y,, S. Ketsa, D. Stevenson, J.M. Cooney, A.C. Allan and  I.B. Ferguson. 2009. Colour development  and quality of    mangosteen (Garcinia mangostana L.) fruit during ripening and after harvest. Postharvest  Biology and Technology 51: 349–353.
    2.       Kamdee, C. , S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2009. Effect of heat treatment on ripening an dearly peel spotting in  cv. Sucrier banana. Postharvest Biology and Technology 52: 288-293.

    5.         Palapol, Y,, S. Ketsa, K. L. Wang,  A.C. Allan and  I.B. Ferguson. 2009. A MYB transcription factor regulates anthocyanin biosynthesisin mangosteen (Garcinia mangostana L.) fruit during ripening. Planta 229: 1323–1334.

     

    ค.ศ. 2010 (3 รายการ)

    1.       Kunyamee, S., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2010. Gene expression of cell-wall degrading enzymes in sapodilla  (Manilkara zapota)  fruit.   ScienceAsia: 36: 18-25.

         2         Kirasak, K., S. Ketsa, W. Imsabai and W.G. van Doorn. 2010. Do mitochondria in Dendrobium petal  
                    mesophyll cells form vacuole-like vesicles? Protoplasma. 241: 51-56.

    3.        Imsabai, W., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2010.  Role of ethylene in the lack of floral opening and in petal blackening of cut lotus (Nelumbo nucifera) flowers.  Postharvest Biology and Technology: 58: 57-64.

     

    ค.ศ. 2011 (7 รายการ)

      1.     Banthoengsuk, S., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2011.  1-MCP partially alleviates dehydration-induced    
        abscission in cut leaves of the fern Nephrolepis cordifolia. Postharvest Biology and Technology: 59: 
          253-257.
      2.       Bunya-atichart, K., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2011. Ethylene-sensitive andethylene- 
        insensitive abscission in Dendrobium: Correlation with polygalacturonase activity. Postharvest Biology  
        and Technology: 60: 71-74
      3.     Chidtragool, S., S. Ketsa, J. Bowen, I. B. Ferguson and W. G. van Doorn. 2011. Chilling injury in mango  
        fruit peel: Cultivar differences are related to the activity of phenylalanine ammonia lyase. . Postharvest  
          Biology and Technology 62: 59-63.
      4. Kotepong, P., S. Ketsa and W.G.van Doorn. 2011.  A white mutant of Malay apple fruit (Syzygium   malaccense) lacks transcript expression and activity for the last enzyme of anthocyanin synthesis, and the normal expression of a MYB transcription factor. Functional Plant Biology 38: 75-86.
      5. Luangsuwalai, K., S. Ketsa and W. G. van Doorn.  2011. Ethylene-regulated hastening of perianth senescence after pollination in Dendrobium flowers is not due to an increase in perianth ethylene production. Postharvest Biology and Technology 63: 338-341.
      6. Piriyavinit, P., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2011. 1-MCP extends the storage and shelf  life of mangosteen (Garcinia mangostana L.) fruit. Postharvest Biology and Technology 61: 15-20.
      7. van Doorn, W.G.,  K. Kirasak, A. Sonong, Y. Srihiran, J. W.M. van Lent  and S. Ketsa. 2011. Do plastids in Dendrobium cv. Lucky Duan petals function similar to autophagosome and autolysosomes? Autophagy 7: 584-597.

       

      ค.ศ. 2012 (4 รายการ)

        1. Bunsiri, A., R.E. Paull and S. Ketsa. 2012. Increased activities of phenyalanine ammonia lyase, peroxidase, and cinnamyl alcohol dehydrogenase in relation to pericarp hardening after physical impact in mangosteen (Garcinia mangostana L.). Journal of Horticultural Science & Biotechnology  87: 231–236
        1. Matan, N., Matan  and S. Ketsa. 2012. Effect of heat curing on antifungal activities of anise oil and          garlic oil against Aspergillus niger on rubberwood. International Biodeterioration & Biodegradation 75: 150-157.
        2.       Phetsirikoon, S., S. Ketsa and  W. G. van Doorn. 2012. Chilling injury in  Dendrobium inflorescences is       

                  alleviated by 1-MCP treatment. Postharvest Biology and Technology 67: 144-153.

        1.     Promyou, S., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2012. Salicylic acid alleviates chilling injury in anthurium

                 (Anthurium andraeanum L.) flowers.  Postharvest Biology and Technology 64: 102-110.

         

        ค.ศ. 2013 (9 รายการ)

          1.Chongchatuporn, U., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2013. Chilling injury in mango (Mangifera 

          indica)  fruit  peel: Relationship with ascorbic acid concentrations and antioxidant enzyme activities. Postharvest  Biology and Technology 86: 409–417

          2. Ketsa, S., A. Wisutiamonkul and W.G. van Doorn. 2013. Apparent synergism between the positive effects of 1-MCP and modified atmosphere on storage life of banana fruit. Postharvest Biology and Technology 85: 173–178.

          3. Luangsuwalai, K. and S. Ketsa. 2013. Compatible and incompatible pollination and senescence and ovary growth of Dendrobium flowers. European Journal of Environmental Sciences 3: 35-42.

           4. Lerslerwong, L.,  A. Rugkong,  W. Imsabai  and S. Ketsa. 2013. The harvest period of mangosteen  

                     fruit can be extended by chemical control of ripening—A proof of concept study. Scietia Horticulturae 

                     157: 13-18.

          5. Matan, N., N. Matan  and S. Ketsa. 2013. Enhanced inhibition of Aspergillus niger on sedge

                    (Lepironia articulata) treated with heat-cured lime oil. Journal of Applied Microbiology 115: 376-381.

          6. Pattaravayo, R. S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2013. Sucrose feeding of cut Dendrobium inflorescences promotes bud opening, inhibits abscission of open flowers, and delays tepal senescence. Postharvest Biology and Technology 77: 7–10.

          1.       Sirikesorn, L., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2013.  Low temperature-induced water-soaking of Dendrobium inflorescences: Relation with phospholipase D activity, thiobarbaturic-acid-staining membrane degradation products, and membrane fatty acid composition. Postharvest Biology and Technology 80: 47–55.
          2.       van Doorn, W.G., K. Kirasak and Ketsa. 2013. Amorphous areas in the cytoplasm of Dendrobium tepal cells: Production through organelle degradation and destruction through macroautophagy? Autophagy 9: 1159–1166.

          9.          Wisuttiamonkul, A. and S. Ketsa. 2013. Role of stigmatic fluid in ovary growth and senescence of pollinated Dendrobium flowers.  European Journal of Environmental Sciences 3: 43-47.

           

          ค.ศ. 2014 (4 รายการ)

            1.     Amornputti, S., S. Ketsa and  W. G. van Doorn. 2014. Effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on 

                      storage life of durian fruit. Postharvest Biology and Technology 97: 111–114.

            2        Promyou, S., S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2014. Pollinia-borne chemicals that induce early 

                      postpollination effects in Dendrobium flowers move rapidly into agar blocks and include ACC and 

                      compounds with auxin activity. Journal of Plant Physiology 171:1782–1786.

            1.     van Doorn, W.G. and  S. Ketsa. 2014. Cross reactivity between  ascorbate peroxidase and phenol   

                     (guaiacol) peroxidase. Postharvest Biology and Technology 95: 64–69.    

            1.       Kamdee, C., R. Kirk, I. B.Ferguson, A. C. Allan, and S. Ketsa. 2014. Regulation of

                      lignin biosynthesis in fruit pericarp hardening of mangosteen (Garcinia mangostana L.) after impact.        

                      Postharvest Biology and Technology 97: 68–76.

             

            ค.ศ. 2015 (6 รายการ)

              1.     Kamdee, C., K. Kirasak, S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2015. Vesicles between plasma membrane and cell wall prior to visible senescence of Iris and Dendrobium flowers. Journal of  Plant Physiology  177: 67–73
              2.     Palapol, Y., S. Kunyamee, M. Thongkhum, S. Ketsa,, I.B. Ferguson and W.G.van Doorn. 2015.     

                         Expression of expansin genes in the pulp and the dehiscence zone of ripening  durian (Durio zibethinus) fruit. Journal of  Plant Physiology 182:33-39.

              1.     Sirikesorn , L.,W. Imsabai , S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2015. Ethylene-induced water soaking in Dendrobium floral buds, accompanied by increased lipoxygenase and phospholipase D (PLD) activity and expression of a PLD gene. Postharvest Biology and Technology 108: 48–53.
              2.     van Doorn, W.G., K.  Kirasak  and  S. Ketsa. 2015. Macroautophagy and microautophagy in relation 

                       to vacuole formation in mesophyll cells of Dendrobium tepals. Journal of Plant Physiology 177: 67–73

              1.     Wisutiamonkul, A., S. Ketsa and W.G. van Doorn. 2015. Carotenoids in durian fruit pulp during growth  

                       and postharvest ripening. Food Chemistry 180: 301-305.

              1.     Wisutiamonkul, A., S. Ketsa and W.G. van Doorn.   2015.  Endogenous ethylene regulates accumulation   

                       of α- and β-carotene in the pulp of harvested durian fruit. Postharvest Biology and Technology 110: 18-23. 

               

              ค.ศ. 2016 (2 รายการ)

              1. Amornputti, S.,  S. Ketsa and W. G. van Doorn. 2016. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) inhibits ethylene production of durian fruit which is correlated with a decrease in ACC oxidase activity in the peel. Postharvest Biology and Technology 114: 69–75.
              2. Phetsirikoon, S., R. E. Paull, N. Chen, S. Ketsa and W. G.van Doorn. 2016.

              Increased hydrolase gene expression and hydrolase activity in the abscission zone involved in chilling-induced abscission of Dendrobium flowers. Postharvest Biology and Technology 117: 217–229.

              ค.ศ. 2017 (2 รายการ)

              1.   Wisutiamonkul, A., C. Ampomah-Dwamena, A. C. Allan and S. Ketsa. 2017.  Carotenoid accumulation   

                   and gene expression during durian (Durio zibethinus) fruit growth and ripening. Scientia Hortic. 220: 233-  242.

              2.  Wisutiamonkul, A., C. Ampomah-Dwamena, A. C. Allan and S. Ketsa. 2017.  Carotenoid accumulation in durian (Durio zibethinus) fruit is affected by ethylene via modulation of carotenoid pathway gene expression. Plant Physiol. Biochem. 115: 308-319.

              ค.ศ. 2018 (2 รายการ)

              1. Thongkum, M.,W. Imsabai, P. Burns, P. McAtee, R. J. Schaffer, A C. Allan and S. Ketsa. 2018. The effect  

                  of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on expression of ethylene receptor genes in durian pulp during ripening.  

                  Plant Physiology and Biochemistry 125: 232–238.

              1. Thongkum, M., P. McAtee, R. J. Schaffer, A C. Allan and S. Ketsa. 2018. Characterization and differential   

                  expression of ethylene receptor genes during fruit  development and dehiscence of durian (Durio   

                  zibethinus).  Scientia Horticulturae 240: 623–630.

              ค.ศ. 2019 (1 รายการ)

                1. Kotepong, S., R.E. Paull and S. Ketsa. 2019. Anthocyanin accumulation and differential gene expression in wild- 

                    type and mutant of ‘Saraek’ Malay apple (Syzygium malaccense) fruits during growth and ripening. Biologia  

                   Plantarum 63: 710-720. 

                ค.ศ. 2020 (1 รายการ)

                1. Ketsa, S., A. Wisutiamonkul, Y. Palapol and R.E. Paull. 2020. The Durian: Botany, Horticulture, and   

                    Utilization. Horticultural Reviews 47: 125-211.

                ค.ศ. 2021 (1 รายการ)

                1. van Doorn, Wouter and S. Ketsa. 2021. Pollination-induced color changes, growth, and senescence in  Dendrobium orchid flowers, prior to fertilization: the role of hormones. Hort. Rev. 48:1-36.

                ค.ศ. 2022 (5 รายการ)

                1. Ketsa, S.and A. Wistiamonkul.  2022. Postharvest physiological disorders of banana fruit: finger drop, senescent spotting, and chilling injury. Hortic. Rev. 49: 97-169.
                2. Wisutiamonkul, A., K. Luangsuwalai, W. G. van Doorn, and S. Ketsa. 2022. Pollen germination, early pollen tube growth and ovary development of Dendrobium orchid: Dependence on auxin and ethylene. Agr. Nat. Resour. 56: 399-408.
                3. Thanomchit, K., W. Imsabai, P. Burns, P.A. McAtee, R.A. Schaffer, C.A. Andrew, and S. Ketsa. 2022. Differential expression of ethylene biosynthetic and receptor genes in pollination-induced senescence of Dendrobium flowers. Plant Physiol.  Biochem. 188: 36–46. 
                4. Chatbanyong, R., A. Wisutiamonkul, and S. Ketsa. 2022. Influence of sucrose feeding on sugar metabolism and invertase activity in cut Dendrobium flowers. Agr. Nat. Resour. 56: 1051–1058.                       

                 5. Sukhotu, R., K. Thanomchit, A. Wisutiamonkul, R. E. Paull, and S. Ketsa. 2022.  1-Methylcyclopropene inhibits ethylene production and post-pollination changes of Dendrobium flowers. Agr. Nat. Resour. 56: 1059–1068.

                ค.ศ. 2023 (3 รายการ)

                1. Mongkolchaiyaphruek, A., A. Wisutiamonkul, and S.  Ketsa. 2023. Ethylene regulates peel spotting in fruit of cv. Sucrier banana (Musa acuminata, AA Group): Dependence on ripening stage. . Agr. Nat. Resour. 57: 117–124.
                2. Ketsa, S. and I. J. Warrington. 2023.  The Dendrobium Orchid: Botany, horticulture, and utilization. Crop Sci. In press.

                3. Kirasak, K., S. Kunyamee, and S. Ketsa. 2023. 1-MCP prevents ultrastructural changes in the organelles of Dendrobium petals that are induced by exogenous ethylene. Planr Physiol. Biochem. In press.

                บทความวิจัย conference proceedings

                ค.ศ. 1986 (5 รายการ)
                1. Ketsa, S. 1986.  Comparative studies of holding solutions for Dendrobium Pompadour flowers, pp. 130-134.  Proceedings of the 6th ASEAN Orchid Congress, Bangkok, Thailand.
                2. Ketsa, S. 1986.  Effect of peduncle length, cutting method and change of holding water on water uptake of Dendrobium Pompadour flowers, pp. 116-119.  Proceedings of the 6th ASEAN Orchid Congress.  Bangkok, Thailand.
                3. Ketsa, S. 1986.  Effect of Physan-20 and sucrose on vase life of cut flowers of Dendrobium Pompadour, pp. 120-123.  Proceedings of the 6th ASEAN Orchid Congress. Bangkok, Thailand.
                4. Ketsa, S. and D. Amutiratana.  1986.  Effect of sucrose, silver nitrate and 8-hydroxyquinoline sulfate on postharvest behavior of Dendrobium Pompadour flowers, pp. 124-129. Proceedings of the 6th ASEAN Orchid Congress.  Bankgok, Thailand.

                5. Ketsa,  S. and D. Amutiratana.  1986.  Relationship between the vase life and some anatomical, morphological and physiological aspects of cut flowers of Dendrobium Pompapour, pp. 113-115.  Proceedings of the 6th ASEAN Orchid Congress. Bangkok, Thailand.

                ค.ศ. 1992 (6 รายการ)
                  1. Ketsa, S. and O. Klaewkasetkorn. 1992.  Postharvest quality and losses of ‘Rongrein’ rambutan fruits in wholesale markets. Acta Hortic. 321: 771-777.
                  2. Ketsa, S. and K. Leelawatana. 1992.  Effect of pre and poststorage acid dipping on browning of  lychee fruits.  Acta Hortic. 321: 726-731.
                  3. Ketsa, S. and K. Leelawatana. 1992.  Effect of precooling and polyethylene film liners in corrugated boxes on quality of lychee fruits. Acta Hortic. 321: 742-746.
                  4. 6. Ketsa, S., S. Pota and S. Subhadrabandhu. 1992.  Effect of fruit position in the tree canopy on postharvest changes and quality of ‘Nam Dok Mai’ mangoes. Acta Hortic. 321: 455-462.
                  5. Ketsa, S. and T. Prabhasavat. 1992.  Effect of skin coating on shelf life and quality of ‘Nang Klangwun’ mangoes at ambient temperature.  Acta Hortic. 321: 764-770.

                  6. Ketsa, S. and T. Raksritong. 1992. Effect of PVC film wrapping and temperature on storage life and quality of ‘Nam Dok Mai’ mango fruit on ripening. Acta Hortic. 321: 756-763.

                  ค.ศ. 1994 (5 รายการ)

                    1. Ketsa, S. and B. Chutichudet. 1994.  Growth and chemical composition of okra pods harvested from different node positions. Acta Hortic. 369: 414-416.
                    2. Ketsa, S. and B. Chutichudet. 1994.  Pod growth, development, biochemical changes and maturity indices of okra cv. OK#2.  Acta Hortic. 369: 368-377.
                    3. Ketsa, S. and Y. Piyasaengthong. 1994.  Effect of chlorinated water on postharvest decay of asparagus.  Acta Hortic. 369: 63-68.
                    4. Ketsa, S. and Y. Piyasaengthong. 1994.  Effect of precooling methods on asparagus quality.  Acta Hortic. 369: 417-424.

                    5. Ketsa, S. and Y. Piyasaengthong. 1994.  Effect of holding cut ends of asparagus in water on fibre content. Acta Hortic. 369: 425-430.

                    ค.ศ. 1995 (6 รายการ)
                      1. Ketsa, S. 1995.  Problems associated with postharvest handling and export of vegetables and flowers in Thailand, pp. 331-340.  In: W. Mhd. Wan Othman, K. Sijam, S.H. Ahmad and N. M. Nik Hassan (eds.).  Proceedings of Commercial Production of Fruits, Vegetables and Flowers. Universiti Pertanian Malaysia, Selangor.
                      2. Ketsa, S. 1995.  Storage of tropical fruis in Thailand, pp. 75-79.  In: Proceedings of Fruit Production in the Tropics and Subtroipcs.  Japan International Research Center for Agricultural Science (JIRCAS), Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries. Tsukuba, Ibaraki, Japan.
                      3. Ketsa, S. and O. Klaewkasetkorn. 1995.  Effect of modified atmosphere on chilling injury and storage life of rambutan. Acta Hortic. 398: 223-231.
                      4.       Ketsa, S. and S. Pangkool. 1995.  Effect of maturity stages and ethylene treatment on ripening of durian fruits, pp. 67-72.  In: C. Frisinia, K. Mason and J. Faragher (eds.).  Proceedings of Australasian Postharvest Conference : Science and  Technology for Fresh Food Revolution, Melbourne.
                      5. Ketsa, S. and F. Thampitakorn. 1995.  Characteristics of ethylene production of Dendrobium orchid flowers. Acta Hortic. 405: 253-263.
                      6. Ketsa, S. and C. Wongs-aree. 1995.  The role of open florets in maximizing flower bud opening of Dendrobium held in the preservative solution.  Acta Hortic. 405: 381-388.
                      ค.ศ. 1996 (4 รายการ)

                        1. Ketsa, S. 1996.  Control of senescent spots in ‘Kluai Khai’ by modified atmospheres, pp.185-189.  In: C. Frisina, K. Mason and J. Faragher (eds.).  Proceedings of Australasian Postharvest Horticulture Conference : Science and Technology for Fresh Food Revolution, Melbourne.
                        2. Ketsa, S. and A. Meenaphan. 1996.  Characteristics of ethylene production in mangosteen fruits, pp. 55-57.  In: C. Frisina, K. Mason and J. Faragher (eds.).  Proceedings of Australasian Postharvest Horticulture Conference : Science and Technology for Fresh Food Evolution, Melbourne.
                        3. Uthairatanakij, A. and S. Ketsa. 1996.  Physico-chemical changes of pericarp of mangosteen fruits after low temperature storage, pp.411-422.  In: S. Vijaysegaran, M. Pauziah, M. S. Mohamed and S. Ahmad Tarmizi (eds.).  Proceedings of the International Conference on Tropcial Fruits.  Volume I. Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI) Serdang, Selangor.
                        4. Wongs-aree, C., S. Ketsa and A. Uthairatanakij. 1996.  Effect of precooling on storage life and quality of MA-stored Kluai Khai (banana), pp. 507-516.  In: S. Vijaysegaran, M. Pauziah, M. S. Mohamed and S. Ahmad Tarmizi (eds.).  Proceedings of the International Conference on Tropical Fruits.  Volume I. Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI), Serdang, Selangor.
                        ค.ศ. 1998 (3 รายการ)
                          1. Ketsa, S. and K. Bunya-atichart. 1998.  Effect of foreign pollens on ethylene production and senescence of pollinated orchid flowers. J. Jap. Soc. Hort. Sci. (Suppl.) 67(1): 286 (Abstract).
                          2. Ketsa, S. and T Daengkanit. 1998.  Changes in softening enzymes of durian fruit during ripening.  Acta Hortic. 464: 451-454.

                          3. Ketsa, S. and C. Wongs-aree. 1998.  Developement of modified atmosphere packaging (MAP) for sea transport of ‘Kluai Khai’ (banana).  Acta Hortic. 646: 531.

                          ค.ศ. 2000 (1 รายการ)

                              1. Ketsa, S. and R. Choehom. 2000. Effect of  PVC film wrapping on senescent spotting of banana,  pp. 49.The 4th International Conference on Postharvest Science. Program and Abstracts. Jerusalem, Israel.

                              ค.ศ.2001 (6 รายการ)
                                  1. Ketsa, S. and N. Kosonmethakul. 2001 Prolonging vase life of Dendrobium flowers: the subsititution of aluminum sulfate and cobalt chloride for silver nitrate in holding solution. Acta Hortic. 543: 41-46.
                                  2. Ketsa, S. and  W. Imsabai. 2001.  Heat treatment on durian ripening, pp. 71. The 4th International Conference on Postharvest Science. Program and Abstracts. Jerusalem, Israel.
                                  3. Ketsa, S. and N. Narkbua. 2001. Effect of aminooxyacetic acid and sucrose on vase life of cut roses. Acta Hortic. 543: 227-234.
                                  4. Ketsa, S. and A. Prayurawong. 2001. Ethylene production of diploid and tetraploid Dendrobium ‘Caesar’ flowers, pp. 39. The 7th Asia Pacific Orchid Conference, Lecture Program and Abstracts. Nagoya, Japan.
                                  5.   Ketsa, S. and A. Prayurowong. 2001. Finger drop of Kluai Khai (Musa AA Group), pp. 104. Australasian Postharvest Conference. Program and Abstracts, Adelaide.
                                  6.   Ketsa, S.  and C. Rattanawisalanon. 2001. Effects of aminooxyacetic acid and glucose on vase life and postharvest changes of Dendrobium ‘Jew Yuay Tew ‘flowers, pp. 109. The 7th Asia Pacific Orchid Conference, Lecture Program and Abstracts. Nagoya, Japan.
                                  ค.ศ.2003 (2 รายการ)
                                  1. Ketsa, S., W. Imsabai and W.G. van Doorn.  2003.  Firmness and cell wall hydrolase activities in heated-durian fruit. Acta Hortic. 599: 535-540.

                                  2.Meenaphan, A. and S. Ketsa. 2003. Browning of baby corn after harvest. Acta Hortic. 628: 569-574.

                                  ค.ศ.2005 (3 รายการ)
                                  1.     Ketsa, S., W. Imsabai and W.G. van Doorn. 2005. Effect of precooling, and  ethylene absorbent on the quality of Dendrobium ‘Pompadour’ flowers. Acta Hortic. 669: 367-371.
                                  2.        Ketsa, S. and S. Chidtragool. 2005. Changes of phenolic content and activities of phenylalanine ammonia lyase and polyphenol oxidase in realation to discoloration of mango fruit during low temperature storage. Acta Hortic. 687: 343-346.

                                  3.      Ketsa, S., A. Wisutiamonkul and K. Roengmonkol. 2005. Role of ethylene in  ovary  growth and vase life of Dendrobium ‘Pompadour’ flowers. Acta Hortic. 687: 71-75.

                                  ค.ศ.2007 (4 รายการ)
                                  1. Ketsa, S. and K. Bunya-atichart. 2007. Role of cell wall hydrolases on ethylene induced abscission of  Dendrobium inflorescence, pp.293-295. In A. Ramina et al.(eds.). Advance in Plant Ethylene  research :Proceedings of the 7th International Symposium on the plant Hormone Ethylene. Springer, The Netherlands. 
                                  1. Ketsa, S. and K. Rungruchganont. 2007. Effect of inhibitors of auxin and ethylene    on abscission development of Dendrobium inflorescences, pp. 297-299. In: A. Ramina et al. (eds.). Advances in Plant Ethylene Research : Proceedings of the 7th International Symposium on the Plant Hormone Ethylene. Springer,The Netherlands. 
                                  2. Ketsa, S. and S. Chinprayoon. 2007. Effect of holding solutions on vase life of cut miniature roses. Acta Hortic. 751: 459-472.
                                  3. Ketsa, S. and S. Dadaung. 2007. Effect of sodium dichloroisocyanurate and sucrose on vas life of cut roses. Acta Hortic.  751: 465-472.
                                  ค.ศ.2010 (3 รายการ)
                                  1.     Ketsa, S. 2010. Additional effect of 1-MCP and modified atmosphere packaging (MAP) on the storage life of banana fruit. Acta Horticulturae 880: 353-359.
                                  2.    Ketsa, S. and A. Karunsatitchai. 2010. Carbohydrate metabolism in Dendrobium flowers after harvest.  Acta Horticulturae 877: 1729-1734.
                                  3.     Promyou, S. and S. Ketsa. 2010. Cultivar difference in peel blackening of banana (Musa spp.) fruit during low temperature storage. Acta Hort.iculturae 879: 393-400.
                                  ค.ศ.2012 (1 รายการ)

                                  Ketsa, S. and N. Uthaichay. 2012. Effect of 1-MCP on senescence of Dendrobium flowers in simulated shipment for export.  Acta Horticulturae 945: 375-380.

                                  ค.ศ.2013 (1 รายการ)

                                   Chidtragool, S. and S. Ketsa. 2013. Modified atmosphere reduces chilling injury of amngo fruit during    

                                            low temperature storage. Acta Horticulturae 992: 513-519.